Sunday, January 27, 2013

Two recipes from Healthy Cooking Club!

Our first two weeks of Healthy Cooking club were great successes, with lots of students coming in to help us cook some tasty and well-rounded dishes. Here are the recipes and some pics from the students:



Granola Bars


2 cups – ground flaxseed
2 cups - oatmeal
½ cup – whole wheat flour
½ cup - sugar
2 tbsp – baking powder
1 pinch - salt
½ cup – dried cranberries
½ cup – dark chocolate
1 - egg
¼ cup – canola oil
½ cup – honey

1.     Heat the oven to 375° F (190° C). 
2.     In a bowl, mix all the dry ingredients.
3.     In another bowl, mix the egg, oil, and honey, add it to the dry ingredients and mix well.
4.     Transfer the mixture to a baking tray and spread it (approximately ½ inch (1.5 cm).
5.     Bake for 15 minutes or until sides are brown.
6.     Let cool.
7.     Put the granola in the refrigerator and let it cool for an hour before cutting into squares.

2 tasses - Graines de lin fraîchement moulues
2 tasses - Flocons d'avoine
½ tasse - Farine de blé entier
½ tasse - Sucre
2 cuillères à soupe - Poudre à pâte
1 pincée - Sel
½ tasse - Canneberges séchées, hachées
½ tasse - Pépites de chocolat noir
1 - Œuf
1/4 tasse - Huile de canola
½ tasse – Miel


1.     Préchauffer le four à 375° F (190° C).
2.     Dans un bol, mélanger tous les ingrédients secs.
3.     Dans un autre bol, battre l’œuf, l’huile, et le miel, ajouter le tout aux ingrédients secs et bien mélanger.
4.     Transférer la préparation sur une plaque allant au four et l’étendre sur une épaisseur d’environ ½ po (1,5 cm).
5.     Enfourner, et cuire pendant 15 minutes ou jusqu’à ce que les côtés commencent à dorer.
6.     Retirer du four et laisser refroidir.
7.     Déposer la plaque au frigo et laisser reposer au moins une heure avant de découper en carrés.





Lentil Shepard's Pie

1 can (17 oz; 540 ml) lentils
1 can (10 oz; 284 ml) creamed corn
1 diced onion
1 diced yellow or red pepper
4 potatoes
2 carrots
Seasoning of choice
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1. Cut potatoes and carrots and put them in a pot, then fill with cold water.
2. Bring water to a boil and cook for approximately 10 minutes.
3. Mash potatoes and carrots.
4. Rince lentils.
5. Cut onion and pepper in small cubes.
6. Cook onions and pepper in a small amount of oil and mix with lentils.
7. Place in a pyrex dish (9x9).
8. Add creamed corn on top of lentils.
9. Add mashed potatoes and carrots on top of creamed corn.
10. Put your favorite seasoning on top (optional).
11. Bake at 375°F (190°C) for 20-25 min.


1 conserve (17 oz; 540 ml) de lentilles
1 conserve (10 oz; 284 ml) de maïs en crème
1 oignon, haché
1 tasse  piment vert ou rouge, en cubes
4 pommes de terre
2 carottes
Assaisonnements au choix
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1.     Couper les pommes de terre et les carottes en morceaux, puis les mettre dans un chaudron d’eau froide.
2.    Porter l’eau à ébullition et Cuire les pommes de terre avec les carottes (environ 10 minutes).
3.     Réduire en purée.
4.     Rincer les lentilles.
5.     Couper l’oignon et les piments en petits cubes.
6.     Cuire les oignons et les piments verts dans un peu d'huile et les mélanger aux lentilles.
7.     Déposer dans un plat en pyrex 9x9 po (22 cm) allant au four.
8.     Recouvrir de maïs en crème.
9.     Ajouter la purée de pommes de terre et de carottes.
10.  Saupoudrer d’assaisonnements si désiré.
11.  Cuire au four à 375°F (190°C) de 20 à 25 min.











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